traffic analysis

Argila

__________________________________________

Cărţi de suflet










Tămăduitorul (film YT)      Inocenţă (film YT)
___________________________________________


 Martie 31, 2009


Argila, componentã a pãmântului, a majoritãtii solurilor, contine multe minerale, oligoelemente si substante biologice care asigurã viata si sãnãtatea organismelor animale si vegetale.

Anumite proprietãti ale argilei-remineralizantã, reechilibrantã si antitoxicã- se cunosteau încã din antichitate, fiind utilizate pânã în zilele noastre drept pârghii de mentinere ale sãnãtãtii si frumusetii.

Tipuri de argilã

Argila curativã este sterilã, cu radioactivitate normalã, fãrã germeni microbieni si fãrã substante toxice. Calitatea argilei se poate aprecia mai întâi în functie de culoarea ei , dupã gust si miros. Existã argile galbene sau gãlbui, verzi sau verzui, rosii sau rosiatice, albe.

Consider cã este bine sã se foloseascã argilele galbene sau gãlbui din tara noastrã, pentru cã foarte multe plante alimentare si medicinale, atât cultivate cât si spontane, cresc normal si produc fructe numai pe solurile în care existã substante necesare vieþii si sãnãtãþii, adicã unde se gãsesc aceste tipuri de argilã. Argilelele albe – albicioase sunt rar folosite, pentru cã solurile în componenta cãrora existã aceste argile, plantele sunt pipernicite si multe se usucã. Deci, în aceste soluri, existã putine substante necesare vietii si sãnãtãtii.



In ceea ce priveste argilele verzi sau cenusii, având în vedere faptul cã, pe solurile în componenta cãrora existã aceste argile cresc putine specii de plante, iar unele dintre aceste specii de plante sunt toxice, utilizarea lor în terapie este contraindicatã.

Cum folosim argila

In functie de scop, argila galbenã se poate folosi pe cale internã sau externã. Existã conceptii diferite în privinta modului de folosire al argilei pe cale internã. Dupã unii, este ,,bine,, sã înghitim argila solidã sau sã punem o linguritã de argilã într-un pahar cu apã, s-o amestecãm cu apa si sã înghitim acest amestec! Am aflat cã mai multe persoane care au procedat asa s-au constipat, au avut dureri mari de stomac, la intestine, la rinichi etc. Deci, acest mod de folosire a argilei a pricinuit mult rãu, multor persoane.

Conceptia mea, bazatã pe o îndelungatã experientã, este sã folosim argila astfel:

Intern

Intr-un borcan, se pune un litru de apã rece, iar în aceastã apã se pun 5 linguri de argilã si se amestecã cu o lingurã de lemn. Se repetã amestecarea argilei cu apa din borcan de câteva ori, la intevale de circa 30 de minute. Argila se depune în partea de jos a borcanului în decurs de maximum 60 de minute. Dupã cel putin 4 ore putem sã consumãm douã sau câteva înghitituri din apa de argilã care trebuie sã fie absolut limpede. In decurs de o zi, putem sã consumãm pânã la 0,5 litri de apã de argilã absolut limpede, dar nu deodatã, ci treptat. Aceastã apã nu se altereazã, deci se poate folosi si în zilele care urmeazã.

Precizez cã, în apa limpede de argilã, sunt dizolvate substante benefice sãnãtãtii, iar într-o perioadã scurtã se va simti efectul lor pozitiv asupra organismului.

Este indicat sã folosim apa de argilã în fiecare zi, o perioadã de 3-4 sãptãmâni, apoi se va repeta procedeul la interval de 1-2 luni.

Apa de argilã pe cale internã se poate folosi pentru mai multe afectiuni, de exemplu – pentru eliminarea toxinelor, reglarea glandelor endocrine, ulcer gastric si duodenal, afectiuni ale rinichilor, hipertensiune, apendicitã, calculi biliari, viermi intestinali, dizenterie, colite, enterite, afectiuni ale sistemului nervos, epilepsie, astenie, anemie, dermatoze, sinuzite, tuberculozã.



Extern

a) Cataplasme

Se umezeste argila cu apã cãldutã, pânã rezultã o pastã. Din aceastã pastã se face o cataplasmã care se aplicã pe locul afectat, fie direct pe corp, fie învelitã într-un tifon pentru a rãmâne în acelasi loc, cataplasma se leagã cu tifon. Aceastã cataplasmã rãmâne pe corp 2-3 ore sau,dacã se poate, toatã noaptea.Dacã apar senzatii neplãcute se îndepãrteazã cataplasma, dar se repetã dupã câteva ore sau în ziua urmãtoare.

Cataplasmele cu argilã se pot folosi pentru diferite afectiuni – abcese, laringitã, constipatie, bronsite, astm bronsic, furuncule, hemoroizi, congestie cerebralã, insolaþie, arsuri, panariþiu, contuzii, otite, nevralgii, reumatism, afectiuni ale ficatului, vezicii biliare si urinare, plãgi, prostatã, negi, papiloame.

b) In vasul în care se face baia se pune argilã cam un sfert din capacitatea acestuia. Cam multã argilã, dacã cineva vrea sã foloseascã o cadã, dar asta este! Folosiþi un lighean si costã mai ieftin. Se pune apa caldã, la temperatura camerei si se amestecã. Durata unei bãi va fi de 10-20 de minute. Procedura va fi reluatã de 2-3 ori pe sãptãmânã, iar apa (amestecatã cu argilã) va fi refolositã. Bãile cu argilã sunt foarte bune în caz de reumatism la mâini si picioare, nevralgii sau dureri musculare.

BOX

* În lucrarea De materia medica, medicul grec Pedakios Dioscorides care l-a însotit în campaniile militare pe împãratul Traian, cunostea terapeutica naturistã din Dacia, atribuind argilei o fantasticã putere de vindecare.

* În trecut, în Muntii Apuseni si în Banat, localnicii mâncau pãmânt pentru tratarea unor boli, iar astfel de obiceiuri au fost semnalate în anumite zone ale Africii ecuatoriale, precum si la ameridienii din Columbia si Venezuela.

* Pliniu cel Bãtrân si Avicenna au fãcut referiri la argilã de nenumãrate ori în scrierile lor, iar Ludovic al XIV-lea a folosit argila pentru tratarea hemoroizilor.

• Intr-un articol apãrut în Franta în 1974 se mentiona utilizarea argilei pentru tratarea unor afectiuni inflamatorii de origine reumaticã, a bolilor de ficat, stomac si a unor boli de piele.

Cum se aplica tratamentul cu argila?

- Cu o jumatate de ora inaintea meselor principale, de doua-trei ori pe zi (in functie de gravitatea bolii), se bea un pahar de apa argiloasa foarte tulbure. Pregatirea se face din ajun, seara: in 3/4 pahar cu apa (se folosesc numai pahare de sticla sau portelan) se pune o lingurita plina cu argila. Se lasa pana dimineata, cand se amesteca bine si se bea apa tulbure, pe stomacul gol. Sedimentul (ca un zat de cafea) se arunca. Se pregateste imediat apa cu argila pentru masa urmatoare. Daca in primele zile apare o usoara constipatie, nu se va intrerupe tratamentul! Totul se va regla de la sine.
- Cat dureaza tratamentul?
- O cura dureaza trei saptamani. Nu exista nici un risc de supradozare. Argila are inteligenta naturii. Stie sa actioneze acolo unde este nevoie de ea. Surplusul se elimina in mod natural.
Bolile mentionate se vindeca complet in trei saptamani. Totusi, din cauza stresului si a eliminarii masive de minerale prin urina, sunt necesare cure de argila de 10 zile pe luna.
- Exista contraindicatii in administrarea argilei?
- In timpul tratamentului nu se vor consuma alcool si grasimi. Este bine sa se foloseasca apa de izvor sau apa plata din comert, in nici un caz apa minerala, deoarece mineralele din argila sunt perfect echilibrate.

Argila - buna si la frumusete

Mastile cu argila sunt folosite inca din vremuri stravechi. Marile firme cosmetice vand pe bani grei produsele cu argila. Cartea lui Jean Valnet propune o reteta simpla: pe razatoarea mica, se rade un castravete mic, apoi se stoarce printr-o sita fina. In acest suc se pune o lingurita de argila. Se lasa 1/4 ora, pana se face o pasta groasa, dar foarte fina. Se intinde pe toata suprafata fetei (inclusiv in zona ochilor) si se lasa sa se usuce. Se indeparteaza prin spalare cu apa calduta. Efectul este absolut spectaculos. Se repeta o data pe saptamana. Masca cu argila are efect astringent, scoate punctele negre, trateaza acneea, eruptiile de pe fata, cuperoza si indeparteaza ridurile.

Argila curata sangele, avand un efect antitoxic foarte puternic. In primele zile de tratament, bolnavii pot remarca faptul ca urina si scaunul sunt puternic mirositoare, acesta fiind semnalul clar ca incepe detoxifierea organismului. Argila actioneaza asupra ficatului, splinei si pancreasului, curatandu-le de toxinele acumulate in procesele metabolice. Argila are efect in reglarea sistemului nervos. Apare o linistire extraordinara (nu o sedare!). Jean Valnet scrie in cartea lui ca argila reda bucuria de a trai. Aceasta este o expresie foarte potrivita. Se stie ca stresul este generat de lipsa de minerale din organism. Or, mineralele sunt responsabile de toate procesele chimice din organism. Daca sunt in cantitati insuficiente, procesele chimice nu pot avea loc. Mineralele din argila normalizeaza procesele chimice si fac ca stresul sa dispara ca prin farmec.

Argila are efect hipoglicemiant. La bolnavii care nu sunt insulino-dependenti, cu glicemie pana la 200, cura cu argila normalizeaza functia pancreasului, aducand glicemia la limite normale.
Argila vindeca acneea. Pe langa cura interna se recomanda si masca de argila, aplicata zilnic pana la rezolvarea problemei. In cazul hemoroizilor, pe langa cura interna - foarte eficienta in aceasta boala - se pot folosi si bucati mici de argila ca supozitor. Nu am intalnit nici o persoana care sa nu isi vindece una din aceste boli, daca a facut corect tratamentul. Cu cat bolile sunt mai multe si mai grave, cu atat vindecarea este mai spectaculoasa!

_____________________________________________


Argila este recomandata in ulcerul stomacal sau duodenal, in parazitoza intestinului, colibacterioza, crampe, convulsii, epilepsie, paralizie, astm, laringita, bronsita, migrena, gusa, chelie, diverse eczeme, seboree, dermatita,Argiloterapie in durerile reumatice, otita, sinuzita, hepatita, conjunctivita, prostata, cistita, ciroza, podagra, icter, alcoolism, dureri menstruale, deficit de vitamina C, balonari. Terapia cu argila este recomandata de asemenea in caz de nevroza, depresie, lumbago, artrita, calculi renali. Specialistii in domeniul terapiei cu ajutorul argilei afirma ca nu exista contraindicatii in folosirea acestui extraordinar medicament natural.


Citeva recomandari in terapia cu argila


Abcese, furuncule la toate afectiunile: argila sub forma de lipie se pune pe partea inflamata a corpului pentru o ora, de patru-sase ori pe zi.


Abcese in cavitatea bucala: lipia se aplica pe fata, iar argila inmuiata poate fi pusa si pe locul afectat. Lipiile se schimba la fiecare doua ore.


In cazul convulsiilor, crampelor, epilepsiei, paraliziei, lipiile de argila se pun in partea inferioara a spinarii, in partea de jos a stomacului.


Anghina, laringita: in aceste afectiuni este indicata gargara cu argila dizolvata in apa, dar si compresele sub forma de lipie.


In durerile de dinti sau gingii argila se amesteca cu pasta de dinti.


Astm bronsic: argila sub forma de lipii calde se pune pe spinare si pe piept de doua-patru ori pe zi.


Arsuri: pe locul arsurii se pun lipii din argila care se schimba la fiecare doua ore, pina cind se formeaza un nou strat de piele. Dupa aceea, pentru doua ore, de trei-patru ori pe zi se pun comprese pe locul arsurii.


Afectiuni ale inimii: la inceput se pun comprese cu argila, iar dupa aceea se pun lipii cite una-trei ore. Asemenea tratament trebuie facut de citeva ori pe zi.

Afectiunile care beneficiaza de pe urma tratamentului cu argila sunt:

*

Insuficienta hepatica si biliara, daca se aplica pe zona ficatului cataplasme de 1-2 ori pe zi.
*

Gastroduodenita si ulcerul beneficiaza de cura constand din ingerare cu 1 Tratamente cu argilaora inainte de principalele mese, a unui pahar de apa calduta in care s-a dizolvat o lingurita rasa de argila.
*

Colicele nefretice, litiazice, asadar acele produse de "pietricele" renale, beneficiaza de ingerarea unui pahar de apa argiloasa, bauta dimineata pe nemincate si de aplicarea de cataplasme pe ariile renale, in cursul dupa amiezii.
*

Nevrozele si depresiile sunt atenuate in evolutia lor prin aplicatii pe ceafa, frunte si pe coloana a cataplasmelor calde.
*

In cazul artritelor, dar in afara crizelor dureroase acute, se aplica 3 cataplasme pe zi, de preferinta calde. Acest tratament se va completa cu un pahar de apa argiloasa, baut dimineata pe stomacul gol, iar un altul baut cu 1 ora inainte de cina.
*

In migrena se atenueaza durerile prin alpicarea unei cataplasme reci pe frunte si ceafa.
*

In caz de bronsite se recomanda alternanta de cataplasme reci aplicate pe piept si pe spate.
*

In guturai si sinuzita se va inspira apa argiloasa pe nari.
*

In caz de amigdalita si bronsita se va folosi apa argiloasa sub forma de gargara.
*

In lombago si sciatica se aplica pe sale 2-3 cataplasme pe zi, calde, care se tin 3-4 ore.
*

In caz de arsuri se aplica pe un tifon fin, cataplasme groase de argila rece, timp de 1 ora. Daca tifonul adera la zona arsa, se lasa pe loc, schimbandu-se doar cataplasma, care se va aplica atat ziua cat si noaptea.

Foarte important
Toate aceste tratamente se vor face numai la recomandarea medicului curant.


In caz de raceala compresele se pun la radacina nasului, in anghina - pe git, in bronsita sau astm - pe spinare sau pe piept.

In inflamarea prostatei si in radiculita compresele se pun in regiunea lombara (in acest caz puteti sa va coaseti un saculet din tifon pe care il umpleti cu argila). In durerile de dinti este bine sa va spalati pe dinti cu apa cu sare si argila, iar pe gingiile inflamate trebuie sa va puneti cite o bucata de argila.


Terapia cu argila poate fi insotita de tratamente cu fructe si sucuri, de reflexoterapie, dietoterapie, masaj, de bai de soare sau in apa marii, care actioneaza asupra circulatiei sangvine. In cazul crizelor care apar in timpul tratamentului cu argila, terapia nu se intrerupe pentru ca aceste crize sint doar semnalul care arata ca organismul se curata de substantele toxice.

Folosirea interna a argilei


Pentru uz intern este indicata numai argila grasa. Daca in ea mai exista si urme de nisip trebuie trecuta printr-un tifon. Se bea argila cu apa cu 30 de minute inainte de masa (200 de grame din aceasta solutie trebuie sa contina o lingurita de argila si 200 de grame de apa, iar pentru copiii mai mici de 12 ani - o jumatate de lingurita de argila).
In cazul epidemiilor infectioase apa cu argila trebuie folosita zilnic. Pentru o actiune de durata asupra intestinului, argila poate fi inghitita (in bucati de marimea unui bob de porumb).

In tulburarile mai usoare ale tractului digestiv este suficient daca luati dimineata si seara pe stomacul gol cite o bucata de argila de marimea unei bomboane, iar in cazul unor afectiuni mai serioase - o data sau de mai multe ori pe zi luati cite 50-100 de grame de argila. Dupa un tratament de 12-15 zile trebuie sa faceti pauza o saptamina. atunci cind argila este respinsa de organism (mai ales la copii), aceasta poate fi indulcita cu zahar pina cind organismul se obisnuieste cu ea.

_____________________________________________

Tratamentul cu argila

Prepararea se face foarte simplu, o doza obtinandu-se dintr-o jumatate de pahar (150 ml) de apa rece, de izvor sau de robinet, la care se adauga o lingurita de argila (in jur de 7g). Se lasa sa stea minimum 4-5 ore (dar in nici un caz mai mult de 24 de ore), dupa care se poate folosi.

Important: argila nu va fi preparata in vase de metal (fie el si inox), plastic sau teflon, ci doar in recipiente de portelan sau lemn.
Administrarea se face astfel: in primele sapte zile se bea inainte de fiecare masa cu 20-30 de minute numai apa limpede din paharul cu argila, fara sedimentul de pe fundul paharului.

Dupa trecerea acestui interval de timp, se bea tot continutul paharului, amestecand in prealabil apa cu argila cu o lingurita, asa incat sa se omogenizeze. Administrarea se face intotdeauna inainte de masa, fiind luate in total 1-3 doze pe zi, pe tot parcursul tratamentului. (Modul de administrare este recomandat pe ambalaje.) La un adult, doza este de 150 ml; la copii sub un an doza este de 1 lingurita; la cei de la 1 la 3 ani este de doua lingurite; la cei de la 3 la 12 ani este de patru lingurite, dupa aceasta varsta se pot lua dozele pentru adulti. Durata tratamentului de dezintoxicare, pentru obtinerea unor rezultate bune, este de 21 de zile, din care – asa cum precizam – in primele sapte zile se bea doar apa limpede, fara argila de pe fundul paharului, apoi trecandu-se la consumarea integrala a argilei cu apa.

Cura cu argila pentru tratarea anumitor boli
Atunci cand argila se foloseste pentru tratamentul unor afectiuni cronice, doza ramane neschimbata: o lingurita de argila la un pahar de apa, luandu-se zilnic doua-trei asemenea doze. Perioada de acomodare, in care se bea doar apa limpede, fara argila de pe fundul paharului, este de doar trei zile, dupa care se consuma apa cu argila omogenizata. In functie de gravitatea bolii, se face cura cu argila 10 pana la 21 de zile pe luna.

Regimul alimentar in timpul curei cu argila
Toti cei care au studiat efectele terapeutice ale argilei au ajuns la concluzia ca in absenta unui regim alimentar adecvat, efectele curei sunt reduse pana la zero. Pe parcursul curei cu argila se va tine un regim alimentar cu grad redus de toxicitate, din care se elimina carnea, grasimile, cafeaua solubila (tip Ness), bauturile alcoolice rafinate, bauturile acidulate tip Cola, bauturile racoritoare cu coloranti, condimentele etc. Se vor consuma: legume, fructe si zarzavaturi proaspete, sucuri naturale de legume si fructe (in special citrice).
eMAG - Furnizorul solutiilor complete!

Precautii si contraindicatii la tratamentul cu argila
Tratamentul cu argila este contraindicat femeilor in perioada ciclului menstrual, precum si in ultimele luni de sarcina. De asemenea, este contraindicat persoanelor care sufera de constipatie acuta, putand fi facut atunci cand se rezolva aceasta problema. In anumite cazuri (mai ales atunci cand regimul alimentar nu este adecvat), cura cu argila poate genera o constipatie pasagera, care va fi remediata cu laxative naturale: ceai de crusin, tinctura de fructe de soc, ulei de ricin, pulbere de volbura etc. Uneori pot aparea anumite fenomene, ca ecou al produselor de dezintoxicare, fenomene care, in ciuda faptului ca sunt destul de suparatoare, sunt un semn imbucurator, care arata ca argila isi face efectul.

Cura de primavara cu argila este cat se poate de binevenita pentru prevenirea si tratarea unor boli extrem de suparatoare, care se activeaza in special la sfarsitul sezonului rece.

Iata cateva dintre acestea:
Astenia de primavara - raspunde foarte bine la tratamentul cu argila, care pe de o parte despovareaza organismul de toxine, iar pe de alta parte furnizeaza organismului cateva oligoelemente extrem de valoroase pentru mentinerea si amplificarea tonusului fizic si psihic: magneziu, crom, cobalt.
Anemia – este “atacata” prin aportul direct de fier, usor asimilabil (fier continut mai ales de argilele rosietice).
Bronsita - este prevenita si tratata cu succes de terapia cu argila, care intareste sistemul imunitar (magneziul si seleniul aduse in organism de argila joaca un rol important in procesele de aparare), iar pe de alta parte reduce sensibilitatea organismului la factorii agresivi din exterior: poluarea, variatiile bruste de temperatura si umiditate etc.
Gastrita si bolile de stomac – argila ajunsa in stomac formeaza un fel de pelicula, un gel protector, care calmeaza rapid durerile si cicatrizeaza peretii gastrici lezati. Foarte multe persoane suferinde de ulcer gastro-duodenal si gastrita si-au gasit alinarea cu acest remediu pe cat de simplu, pe atat de eficient.
Tensiunea arteriala oscilanta – studiile stiintifice nu au reusit inca sa lamureasca mecanismul prin care tratamentul cu argila reuseste sa aduca valorile tensiunii spre normal si sa le stabilizeze. Cert este ca la bolnavii de hipertensiune care fac cure repetate cu argila nevoia de medicamente scade cu 30-50%.