traffic analysis

Feriga


__________________________________________

Cărţi de suflet


Tămăduitorul (film YT)      Inocenţă (film YT)
___________________________________________DESCRIERE

Denumită în popor făliuţă, ferice, iarba şarpelui, limba cerbului, năvalnic, este o plantă cu aspect frumos, decorativ, care creşte în locuri umbroase din păduri, lângă tufişuri. Nu face flori.


BOLI CARE SE TRATEAZĂ FOLOSIND ACEASTĂ PLANTĂ
- ARSURI
- RĂNI CARE SE VINDECĂ GREU
- VIERMI INTESTINALI
- SCIATICĂ
- REUMATISMFeriga, pe langa rolul ei de planta decorativa, poate avea si calitati terapeutice. Nu se recomanda ca feriga sa se prepare acasa ca tratament, ci sa fie procurata de la farmacii sub forma unor diverse produse naturale, deoarece nepreparata corespunzator poate avea efecte toxice asupra organismului uman. De obicei in aceste produse naturale se folosec rizomii de feriga. Substantele continute in acesta planta ajuta pacientul sa scape de disconfortul viermilor parazitari, in special tenia, care devine paralizata in urma tratamentului cu feriga.Feriga mai poate avea si intrebuintari externe pentru unele afectiuni: dureri de guta (cataplasma cu frunze de feriga), raceala (bai cu frunze de feriga), rani (comprese cu frunze de feriga). De asemenea, feriga se folosea cu foarte multi ani in urma ca remediu natural in tratamentul reumatismului si durerilor dentare (decoct din rizom de feriga).

Rizomul se recolteaza si in luna noiembrie. Pulberea din rizomul uscat se amesteca cu miere de albine pentru a obtine pasta necesara eliminarii viermilor intestinali. Frunzele de feriga sint bune in tratamentul reumatismului sau gutei. Frunzele de feriga sint si un conservant natural
pentru peste, cartofi sau radacinoasele puse la pastrare pentru iarnaDaca veti calatori prin padurile noastre submontane veti observa ca in locurile jilave sau cu pamintul reavan, in locuri umbrite, creste o planta luxurianta ce aminteste parca de vremuri disparute. Este feriga, Dryopteris filix-mas, una dintre plantele iubitoare de umiditate. Este raspindita peste tot in Europa, Asia si America.

Fiind o buruiana sensibila la poluarea atmosferica o vom intilni mai ales acolo unde nu exista poluare, mai ales in paduri. De la feriga se recolteaza rizomul din luna septembrie si pina in luna noiembrie. Trebuie tinut seama ca, la recoltare, sa se culeaga una din trei plante pentru a asigura regenerarea acesteia. Rizomul ferigii nu se spala, dar se curata astfel incit frunzele si petiolul vechi sa fie indepartate apoi usuca suspendat la umbra.In medicina populara este utilizata pentru eliminarea viermilor intestinali fiind considerata cel mai bun remediu in eliminarea teniei.

Rizomul contine acid falicic, acid flavonidic, ulei volatil, tanin, ulei gras, aspidinol, albaspidina. Datoria acestor compusi feriga este utilizata si in industria farmaceutica.

Tratamentul pentru eliminarea viermilor intestinali si al teniei este destul de simplu. Se utilizeaza praf de rizom de feriga si miere de albine. O lingurita de pulbere se amesteca cu miere de albime foarte bine apoi se imparte in 16 doze pentru adulti. Pentru copii se utilizeaza numai jumatate din cantitate, 13 doze. Cu o zi inainte de tratament se bea lapte apoi deloc. A doua zi se beau dozele din trei in trei minte, una dupa alta. Se controleaza in scaun
eliminarea teniei. Daca nu s-a eliminat atunci se reia dupa o saptamina acelasi tratament.


Alte utilizari ale ferigii sint si in boli
ale pielii: edeme ale picioarelor, plagi. De asemenea se pot face comprese calde cu decoct din feriga sau cu aplicatii proaspete cu frunze de feriga pentru reumatism sau guta.

De asemenea se stie ca pestele invelit in frunze de feriga nu se strica iar frunzele puse intre cartofii sau radacinoasele pentru iarna le ajuta sa se conserve mult mai bine si sa le prelungeasa perioada de pastrare.

MOD DE FOLOSIRE

Ceai: o jumătate de lingură de pulbere de rădăcină de ferigă, se pune la macerat în 250 ml de apă rece, după 10 ore se încălzeşte, se ia câte o lingură înainte de mese pentru combaterea limbricilor.

Vin: se pun 2 linguri de pulbere de rădăcină la fiert în 200 ml apă, se lasă să dea în clocot de câteva ori, se strecoară, apoi se amestecă cu 250 ml de vin alb. Se foloseşte sub formă de comprese pe răni care se vindecă mai greu.Comprese cu ferigă: se folosesc frunze de ferigă proaspăt culese, se rup de pe tulpina principală. Se pun pe un prosop care se împătureşte şi se înfăşoară cu el locul dureros menţinând compresa toată noaptea.