traffic analysis

Plantele medicinale pentru stomac

__________________________________________

Cărţi de suflet


Tămăduitorul (film YT)      Inocenţă (film YT)
___________________________________________


 Martie 31, 2009

Plantele medicinale cu rol adjuvant în gastrita hiperacida, ulcer gastric sau duodenal

Aceste afectiuni ale aparatului digestiv datorate hipersecretiei si hiperaciditatii sucului gastric, au drept cauze alimentatia neregulata si nerationala, abuzul de alcool, de tutun, de ceai sau de cafea.

Pentru vindecarea acestor afectiuni cel mai important este regimul alimentar, care trebuie sa fie bine echilibrat, apoi masticarea înceata si completa a alimentelor, evitarea surmenajului, a supararilor, precum si a efortului fizic, psihic si intelectual exagerat.
Gastrita acuta este o boala inflamatorie a mucoasei gastrice care se manifesta prin dureri gastrice, arsuri, varsaturi matinale sau uneori chiar varsazuri cu sânge (în cazul gastritelor hemoragice medicamentoase) situatie în care este necesara spitalizarea de urgenta pentru tratament complet si supraveghere.

În gastrita acuta se recomanda comprese calde cu infuzie de Musetel (Matricaria chamomilla) pe regiunea epigastrica si post alimentar de una, doua zile, timp în care se beau numai infuzii din flori de Musetel. (Flores Chamomillae), de Galbenele (Flores Calendulae), de Salcâm (Flores Pseudacaci), de Sunatoare (Flores Hyperici) neîndulcite. Dupa doua zile sunt permise supe de zarzavat, pâine prajita, produse lactate. Urmeaza apoi un regim îndelungat cu carne de pasare sau de vitel etc.
Se recomanda evitarea fumatului, alcoolului, condimentelor puternice si în exces, a meselor neregulate, a mâncarurilor neîncalzite, a afumaturilor, rântasurilor, sosurilor. Sunt indicate mesele mici si repetate.În cazul gastritelor datorate surmenajului si stresului, pentru calmarea durerilor de stomac se recomanda infuzia de Roinita (Melissa oficinalis) preparata cu o lingurita planta la o cana cu apa clocotita, doua, trei cani pe zi sau în caz de nevoie.
Dupa diagnosticarea afectiunii si dupa tratament sunt recomandate controale medicale periodice pentru a evita recidivele sau aparitia gastritei cronice.Gastrita cronica hiperacida reprezinta faza premergatoare ulcerului gastric.
Ulcerul (care poate avea si un caracter ereditar) evolueaza lent uneori chiar si pe perioade de zeci de ani manifestându-se în puseuri sezoniere dureroase, zilnice însotite uneori de varsaturi. Durerea are loc la 30 de minute dupa mese la ulcerul gastric sau la 2-3 ore dupa mese la ulcerul duodenal. Durerea este epigastrica, cu iradieri în hipohondrul drept sau stâng fiind însotita uneori de modificari de apetit, senzatie de arsuri retrosternale, eructatii. greturi, constipatie sau chiar si varsaturi.

Printre plantele medicinale utile se remarca:

Flori de Salcâm (Flores Acaciae):Calmeaza senzatiile de pirozis (arsuri). Se poate folosi în cure de lunga durata, chiar si ca ceai alimentar. Se beau doua cani pe zi, înainte de mese, dintr-o infuzie cu doua lingurite flori la o cana cu apa clocotita.Flori de Galbenele (Flores Calendulae)


Este cicatrizant si calmant, fiind util în ulcere gastrice sau duodenale.
Se prepara o infuzie din doua lingurite flori la o cana cu apa clocotita. Se beau doua cani pe zi, prima pe stomacul gol iar cea de a doua între mese.
In loc de infuzie se pot consuma capsule de Galbenele, 3 pe zi.Sunatoare (Herba Hyperici):


Este antiseptic, antibiotic, antiinflamator, antivirotic, bacteriostatic, hemostatic.
Ajuta atât în ulcerul gastric sau duodenal, cât si în gastritele cu evolutie îndelungata (1-3 luni) ale copiilor. Se face infuzie din 1-2 lingurite planta la o cana cu apa. Se beau doua cani pe zi, jumatate de cantitate înainte de mese, jumatate dupa mesele principale. Pentru copii doza se reduce la jumatate.
În loc de infuzie se pot consuma capsule de Sunatoare, trei pe zi.
Mai poate fi folosit si uleiul de Sunatoare, din care se ia câte o lingurita, între mesele principale.
Pentru prepararea lui se procedeaza astfel: se macereaza 200 g planta proaspata în 200 ml ulei de floarea soarelui, timp de 6 saptamâni la loc întunecos iar apoi se expune sticla cu planta macerata, doua saptamâni la soare, dupa care se filtreaza prin tifon.Radacina de Lemn dulce (Radix Liquiritae)Are proprietati antiinflamatoare, antibacteriene, antiulceroase si cicatrizante.
Se consuma sub forma de macerat la rece din 1-2 lingurite de radacina la o cana cu apa, care se bea în cursul unei zile, în cure de 1-2 luni, mai cu seama primavara si toamna când se declansaza durerile.
Angela Beju
Lector ANATECOR