traffic analysis

ANTIOXIDANŢII - armata organismului

__________________________________________

Cărţi de suflet










Tămăduitorul (film YT)      Inocenţă (film YT)
___________________________________________

Articol integral AICI



Antioxidanţii constituie un factor major de menţinere a sănătăţii şi un factor esenţial pentru longevitate.

Antioxidanţii (AO) sunt compuşi naturali (exogeni), sau produşi de către organism (endogeni), ce au posibilitatea de a reduce / anihila efectele toxice ale radicalilor liberi, de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutând corpul să nu-i fie distruse celulele.



AO lucrează în echipe bine sincronizate şi în permanentă interrelaţie, când unul este distrus îl reciclează imediat ceilalţi antioxidanţi.
AO sunt substanţe sacrificate pentru protejarea unor molecule de importanta biologică (ADN, enzime, membrane), ele fiind prima ţintă în calea RL (radicalilor liberi), pe care îi transformă în substanţe mai puţin nocive, iar dacă sunt în cantitate suficientă au capacitatea de a-i anihila.



Dacă predomină efectele RL şi ale fenomenelor pro-oxidante, vorbim de îmbătrânire, boală, sau moarte.
Şi invers, dacă predomină efectele şi cantitatea de AO, vorbim despre sănătate, strălucire şi tinereţe.



În special (dar nu exclusiv !), fructele şi legumele sunt considerate ca având efecte benefice AO. Pentru a avea un efect benefic asupra sănătăţii, ar trebui consumate cel puţin 500 g /zi din aceste alimente. OMS recomandă consumul a cel puţin 400 g pe zi, dintre care minim 30 g ar trebui să fie plante leguminoase, nuci şi seminţe.
(Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului recomandă însă consumul zilnic a 400-800 g de fructe şi legume / zi / persoană) indiferent de anotimp)



Puterea anti-oxidantă a unor uleiuri esenţiale (în unităţi ORAC / 100 ml produs)

1.078.687 - Cuişoare
379.800 - Iarba de smirnă
298.300 - Coriandru
238.400 - Fenicul
221.000 - Salvia muscat
218.600 - Muşeţel
169.000 - Cedru
160.400 - Trandafirul de damasc
159.590 - Cimbrul
158.100 - Nucşoara
153.007 - Oregano
134.300 - Roiniţa
130.900 - Măghiran
130.000 - Ylang ylang
113.200 - Ulei din lemn de trandafir
103.440 - Scorţişoara
101.000 - Muşcata trandafir, geranium, năpraznica
99.300 - Ghimbir
98.900 - Dafinul
83.000 - Eucalipt
82.400 - Chimion turcesc
79.700 - Piper negru
74.300 - Khus-khus
73.600 - Portocal dulce
69.200 - Lămâia verde Kafru
61.900 - Sânziana de grădină
55.900 - Coada şoricelului
54.000 - Busuioc
47.900 - Bradul argintiu
37.900 - Tarhon
37.300 - Menta
35.600 - Mărar
30.300 - Ţelina
26.500 - Mandarine
25.400 - Mirt
24.300 - Chiparos
18.898 - Portocală



Puterea anti-oxidantă a unor alimente (în unităţi ORAC / 100 g produs)

• 189.000 – vitamina C
• 135.000 – vitamina E
• 70.000 – cireşele Acerola
• 26.000 – pudra de cacao neprelucrată
• 25.300 – fructul de lyci
• 13.120 – ciocolata neagră
• 6.740 – ciocolata cu lapte
• 5770 – prune uscate
• 5216 – 1 pahar de must de struguri negri
• 3307 – rodie
• 2830 – strugurii negri
• 2400 – afine
• 2036 – mure
• 1939 – usturoi
• 1770 – varză
• 1750 – coarne
• 1540 – fragi
• 1506 – noni
• 1274 – 1 pahar suc de grape-fruit roşu
• 1260 – spanac
• 1220 – zmeură
• 1150 – bostan galben
• 1142 – 1 pahar suc de portocală
• 980 – varză de Bruxelles
• 949 – prune negre
• 930 – salata alfalfa
• 909 – spanac fiert
• 890 – broccoli
• 840 – rădăcină de sfeclă
• 782 – avocado
• 750 – portocala
• 739 – struguri roşii
• 710 – piper roşu
• 670 – cireşe
• 610 – kiwi
• 503 – fasole
• 495 – grape-fruit roşu
• 460 – struguri albi
• 450 – ceapa
• 400 – boabele de porumb
• 390 – vinetele
• 385 – conopida
• 375 – mazărea congelată
• 300 – cartofii
• 295 – napii
• 265 – salata
• 250 – pepenele galben
• 210 – banana
• 207 – măr
• 205 – tofu de soia
• 200 – morcov
• 200 – fasolea urcătoare
• 195 – tomatele
• 176 - zucchini
• 175 – piersică
• 170 – caisă
• 110 - pară
• 100 – pepene roşu
• 75 – ţelină
• 60 – castravete




Reţineţi culorile din STEAGUL GERMANIEI atunci când doriţi să vă alimentaţi sănătos.




RESVERATROLUL – miraculosul colorant negru



Este cel mai puternic anti-oxidant natural cunoscut





Există într-o cantitate de 50-100 mg / g pieliţă de strugure, mai mult decât dublul oricărei alte surse identificate



Se găseşte în general în fructele de culoare violet -neagră (dar nu numai) :

- sucul de struguri negri
- sâmburii de struguri
- Dude
- Mure
- Coacăze
- Prune
- Afine
- Dar şi în varza de Bruxelles (care poate fi consumată şi fiartă)
- Fragi
- alune



Funcţii :

• Are un efect direct de distrugere tumorală, acţionând împotriva oricărui tip de localizare tumorală, dar şi asupra celor hormono-dependente (sân, ovar, testicul, ficat, stomac)
• Blochează formarea de vase de sânge în jurul tumorii, dar şi metastazarea celulelor maligne
• Conferă o protecţie deosebită materialului genetic nuclear (ADN), ferindu-l de mutaţii
• Are un potenţial anti-oxidant de 50 de ori superior vitaminelor C şi E la un loc
• Este de 10-20 de ori mai puternic decât vitamina E în protecţia anti-oxidativă a LDL-colesterolului
• Scade nivelul sangvin al colesterolului total şi al trigliceridelor
• Este un vasodilatator arterial
• Se opune expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct miocardic
• Încă din 1985 se ştie că are capacitatea de a inhiba agregarea plachetară indusă de trombină şi ADP (Kimura) => efect anti-trombotic
• Are efecte anti-SIDA, antivirale (virusurile hepatitice, dar nu numai !), antialergice (inhibând eliberarea Histaminei), antibacteriene şi antiinflamatoare
• Măreşte elasticitatea articulaţiilor, stimulând sinteza fibrelor de colagen (astfel având şi un rol cosmetic)
• Preîntâmpină ridarea şi îmbătrânirea pielii, menţinându-i elasticitatea şi tinereţea
• Efect protectiv faţă de boala Alzheimer prin blocarea proteinei NF-Kb, împiedicând astfel microglia să distrugă neuronii
• Există studii încurajatoare referitoare la potenţialul terapeutic al său în ceea ce priveşte şi alte boli neuro-degenerative
• Resveratrolul poate reduce dezvoltarea melanomului malign, poate distruge cancerul de sân şi poate micşora nivelul colesterolului total sangvin
• Creşte durata de viaţă şi potenţialul reproductiv la animalele de experienţă pe care a fost testat (15-30%)
• Se comportă şi ca un fito-estrogen (vezi soia)
• Previne şi combate eficient osteoporoza


LICOPENUL – uimitorul colorant roşu
(Alte denumiri : licopena, licopina)



Este cel mai important reprezentant al familiei carotenoizilor
Este singurul anti-oxidant a cărui cantitate sporeşte de circa 4-6 ori prin fierbere - bulionul / pasta de roşii de ex.



Licopen întâlnim în aproape orice aliment de culoare roşie :

- tomate
- căpşuni
- grape-fruit roşu
- ardei iute şi capia
- Gogoşari
- Guava
- Papaya
- ulei de cătină
- dar şi-n struguri



Cea mai mare cantitate de licopen se găseşte în tomate (300-400 mg/kg) ; pentru calităţile cromatice, gustative şi medicinale ale tomatelor, italienii le-au denumit „pomo d’oro“ (măr de aur), iar germanii „paradiesapfel“ (măr al paradisului)



Datorită înapoierii culturale, cât şi a conservatorismului prost înţeles şi aplicat, tomatele au fost introduse şi cultivate la noi în ţară pe scară largă abia în urmă cu un secol !!!



Uleiul de măsline amplifică substanţial absorbţia licopenului ; prezintă biodisponibilitate şi efect antioxidant scăzut în medii apoase, în timp ce mediile lipidice îl fac puternic reactiv şi biodisponibil



Funcţii :

• Licopenul modifică profilul acizilor graşi din plasma umană
• La concentraţii relativ scăzute de licopen, acesta are efecte antioxidante în protecţia celulelor, a membranelor celulare şi ADN
• Are o capacitate anti-oxidantă de 10 ori mai puternică comparativ cu vitamina E
• Este o substanţă cu efecte anti-tumorale marcate în general, şi specific în cancerul de prostată, sân, vezică urinară, pancreas, cervical, ovarian, uterin, intestinal, plămâni, piele
• Unii cercetători merg până acolo încât afirmă că forţa licopenului este aşa de mare încât ajunge o singură roşie de dimensiuni medii consumată zilnic, pentru a ne da o protecţie sigură şi totală anti-tumorală pentru tot restul vieţii
• Reduce semnificativ riscul aterosclerozei (incidenta infarctului miocardic scade cu 20-50% la persoanele ce consumă frecvent fructe şi legume bogate în licopen) şi procesele de îmbătrânire celulară
• Alături de vitaminele C şi E, previne degenerescenţa maculară a retinei şi diminuează riscul de cataractă cu 50%
• În consumul de licopen se pun speranţe mari pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative şi a maladiei Alzheimer




b-CAROTENUL, sau minunea de culoare galbenă

b-carotenul aparţine familiei carotenoidelor
(apocarotenalul şi nu b-carotenul este responsabil de colorarea în galben-portocaliu a alimentelor care-i conţin !)



A fost asociat decenii întregi cu vitamina A deoarece în organism este transformat rapid în aceasta. Deşi este o coincidenţă de denumire, nu cred că este greşit ca această vitamină să se bucure de o consideraţie deosebită din partea noastră, ca fiind vitamina…A !



Astfel s-a purces la utilizarea b-carotenului ca supliment, iar astăzi este de departe cea mai cunoscută şi cea mai cercetată carotenoidă, dar toate suplimentele studiate nu au avut acţiunea b-carotenului, dpdv teoretic



Este posibil ca, indiferent de conţinutul suplimentelor, acestea să interacţioneze cu absorbţia b-carotenului natural şi cu carotenoidele conţinute în dietă. Este de asemenea posibil ca, în loc de a avea loc un efect antioxidant, să existe unul pro-oxidant.



Vitamina A luată constant perioade îndelungate la doze mari prezintă riscuri notabile, însă precursorul său, b-carotenul se pare că nu prezintă nici un risc, chiar la doze mamut (x 100 doza zilnică) ; majoritatea fructelor şi legumelor conţin cantităţi mult mai mari de b-caroten decât de vitamină A
Carotenoizii au efecte identice cu ale vitaminei A, dar riscul dezvoltării unei intoxicaţii este aproape nul la doze enorme

Necesar : 5000-8000 UI = 2-3 mg/zi (un morcov mediu conţine ceva mai mult de 10.000 UI)



Funcţii :

• Antiinfecţioasă
• Substanţă anti-oxidantă redutabilă
• Atenuează mult simptomele şi efectele secundare ale curelor citostatice şi / sau radioterapice
• Reglementează somnul şi tensiunea arterială
• Creşte numărul şi stimulează activitatea limfocitelor T „ajutătoare” (LTh)
• Frenator folicular în sindromul premenstrual
• Stimulează şi creşte sinteza progesteronului
• Ajută la formarea smalţului dentar
• Utilă în tratamentul retinitei pigmentare
• Asigură vederea normală (participă la sinteza rodopsinei, pigment fotosensibil din ochi) şi protecţia epiteliilor. Determină inducţia, diferenţierea şi creşterea ţesuturilor epiteliale, le menţine integritatea şi previne keratinizarea
• Rol important în reproducere
• Stabilizează membranele celulare
• Stimulează ARN-ul mesager, cât şi sinteza unor proteine şi glicoproteine
• Determină secreţia lizozimului salivar
• Stimulează creşterea osoasă şi dentară
• Este un antagonist tiroidian
• Protector împotriva radiaţiilor de orice fel
• Împreună cu vitamina C, reduce mult secreţia de mucus bronşic la astmatici şi la bronşiticii cronici (BPCO)
• I s-a demonstrat eficienţa şi-n SIDA, studiile fiind încă în curs
• Utilă în tratamentul calviţiei androgenice, a ridurilor şi a acneei juvenile
• Îmbunătăţeşte toleranţa corpului la grefe
• Scade riscul dezvoltării unor boli cardio-vasculare la persoanele care asociază şi un stil de viaţă sănătos ; reduce semnificativ frecvenţa infarctului miocardic, iar recuperarea post-infarct este de mai scurtă durată, iar riscul recidivelor este mai mic. Acelaşi efect îl prezintă şi Coenzima Q10
• Este vitamina longevităţii întârziind mult apariţia senilităţii
• Protejează ADN-ul celular de acţiunea nocivă a toxinelor



Surse (mg / 100 g produs) :

- lucernă (4,818)
- morcov (3-9)
- migdale (5-6)
- salată (4-8)
- măceşe (5)
- alune (4,4)
- arahide (3,6)
- spanac (2,5)
- varză (2)
- sfeclă roşie (1,78)
- mango (1,454)
- papaya (1,25)
- Pătrunjel
- nucă (1,2)
- pepene galben (1,03)
- caisă (0,606)
- măsline (0,2)
- tomate (0,133)



Altele:

ulei de cătină
- germeni de grâu
- Leguminoase
- Rădăcinoase
- Citrice
- Prune
- Usturoi
- Ceapă
- fasole verde şi tot ce-i verde
- Zmeură
- Pere
- Mere
- Smochine
- Creson
- Mazăre
- Bostan
- Dude
- Gutui
- Avocado
- Castane
- Cireşe
- Banane
- Nap
- Castravete
- Ananas
- Coacăze
- Mei
- Ovăz
- Orez
- Păpădie
- Struguri
- Ţelină
- aloe...

Diareea cronică, medicaţia de scădere a colesterolului, uleiul mineral, contraceptivele orale, alcoolul, fumatul, stresul, sarcina şi alăptarea, hepatitele şi ciroza hepatică generează deficite semnificative de vitamină A



LUTEINA

Este un alt membru al familiei carotinoizilor (“lutheus” = galben)

Surse de luteină :

- loboda
- salata
- Spanacul
- dovleacul galben
- Rebarbarum
- Praz
- Mazăre
- vegetale verzi şi orice fruct sau legumă care are culori intense



Funcţii :

• Se fixează în mod special la nivelul retinei, în special a maculei (pata galbenă) şi la nivelul cristalinului
• Cercetările privind degenerarea maculei la vârste înaintate au dovedit rolul protector important al luteinei (6 mg/zi luteină timp de 6 luni, scade incidenţa degenerării maculei cu 43%)
• Există posibilitatea prevenirii cataractei prin utilizarea de AO, dar mai ales prin luteină (scăzând la o 1/3 riscul apariţiei acesteia)
• La diabetici şi hipertensivi protecţia prin luteină este excepţională la nivelul arterelor retiniene
• Efectul antioxidant al luteinei se manifestă nu numai la nivelul aparatului vizual, dar şi la nivelul altor organe, precum şi în cadrul unor lanţuri metabolice putând fi utilizată cu rezultate bune de către toţi cei cărora li s-a recomandat consumul de AO (pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cancerului prostatic etc.)
• Oxidarea grăsimilor este inhibată în cea mai mare măsură de luteină, cu consecinţe deosebite în serul sangvin şi la nivelul ochiului ; scade colesterolul sangvin

Efectul luteinei este amplificat de licopen



Articol integral AICI

_______________________________________