traffic analysis

Plante toxice


__________________________________________

Cărţi de suflet


Tămăduitorul (film YT)      Inocenţă (film YT)
___________________________________________

Omagul este una dintre cele mai toxice plante din ţara noastră şi Europa Centrală.
Denumiri populare: mărul lupului, cucurbețea, cucurbețică, dalac, fasolea cioarei, lepădătoare, lingura frumoaselor, lingura popii, omag, păsulică, fasolică, remf, limba lupului.

Principalul alcaloid din această plantă este aconitina - o toxină destul de periculoasă, care poate provoca prin ingestie tulburări gastro-intestinale grave, încetineşte ritmul cardiac şi poate duce chiar la moarte. Otrava poate fi absorbită şi prin piele sau răni deschise. Se cunosc cazuri în care unor persoane li s-a făcut rău după ce au mirosit florile.
Numită popular şi iarba fierului, este o plantă otrăvitoare ce se dezvoltă în zonele montane de la noi din ţară. Rădăcina este extrem de otrăvitoare, deoarece conţine aconitina. La fel de toxice sunt şi seminţele.

Omagul albastru (Aconitum napellus) este o plantă erbacee, din familia Ranunculaceelor, mare iubitoare de zone muntoase, stâncoase. Creşte în flora spontană în tot lanţul carpatic.Omagul galben (Aconitum anthora) este o plantă erbacee veninoasă din familia Ranunculaceae. Are rădăcinile îngroșate, cărnoase, cu formă de fus. 
Tulpinile sunt scunde, au o lungime de maxim 400 mm. Tulpinile sunt drepte și cu numeroase frunze adânc spintecate în numeroase diviziuni subțiri și înguste. Florile sunt de culoare galben palid. Sunt înghesuite la partea superioară a tulpinii într-un spic.

Omagul galben înflorește în lunile iulie-august. Este răspândit în locurile ierboase și stâncoase de munte, uneori crește și în regiunile de dealuri.
Istoric:
- scriitorii antici pomenesc de o plantă, "akoniton". Ovidiu afirma că este o plantă magică, folosită de Medeea şi că s-ar fi născut din balele Cerberului - câinele cu trei capete - atunci când Hercule l-a târât afară din Infern, la porunca regelui Eurystheus.
- Teofrast susţine că akoniton poate fi preparat în aşa fel încât moartea celui otrăvit să survină abia după câteva luni sau chiar ani.
- cu omag ar fi fost omorâţi împăratul roman Claudius şi Papa Hadrian VI.
- dacii foloseau planta pentru otrăvitul săgeţilor.
- în cartea sa despre plante, medicul italian Pietro Mattioli redă foarte exact şi plastic un experiment cumplit, la care a asistat în anul 1561, la Praga: Arhiducele Ferdinand, care deţinea un praf ce acţiona împotriva tuturor otrăvilor, a vrut să-i testeze efectul şi asupra omagului. Un tânăr, condamnat la moarte pentru tâlhărie, s-a pus de bunăvoie la dispoziţia arhiducelui, întrucât, în caz de supravieţuire, pedeapsa cu moartea ar fi fost anulată. Dar testul s-a sfârşit rău pentru el. Praful care ar fi trebuit să anihileze efectul omagului, s-a dovedit a fi ineficient, astfel că tânărul a murit în chinuri groaznice, în spasme, frisoane reci şi calde, vărsături.
- Omagul se numără printre ingredientele folosite de vrăjitoare la prepararea unor alifii, înscrise, de altfel, în dosarele proceselor, şi mai cu seamă de învăţaţii din era modernă timpurie.
- nu chiar întotdeauna, dar foarte frecvent, printre componentele alifiilor narcotizante se află si omagul.
- este posibil ca denumirea de "trăsurica lui Venus", folosită mai ales în unele locuri din Ţara Rinului (Renania) să fie legată de utilizarea omagului la vrăjile de dragoste.
- Romeo, iubitul Julietei s-a otrăvit folosind omag.
- în trecut, era folosit la impregnarea capcanelor cu sevă, la ungerea vârfurilor de săgeţi când se mergea la vânătoare de lupi, sau când se mergea la război.  
- a fost folosit în etno-medicină în concentrații scăzute, în medicina tradițională chineză pentru a trata "răceala", "nebunia" și "deficiența Yang".

Principalele simptome ale otrăvirii cu această plantă sunt: greaţă, vomă, ameţeli, pierderea simţurilor, furnicături şi încetinirea ritmului cardiac.
Proprietăţiile otrăvitoare ale speciei sunt cunoscute de secole întregi. La oameni, ingerarea accidentală poată fi fatală. Planta conţine neurotoxine şi cardiotoxine care duc, în doar jumătate de oră, la deces.

_________________________________________Spânzul oriental (Helleborus orientalis) – este o plantă care la contactul cu pielea poate provoca dermatite.
Helleborus orientalis este prescris de către medicii ruşi pentru pierderea în greutate.


 
 ________________________________________Steregoaie (veratrum album)
 


Planta este răspândită în Europa, Asia şi nordul Africii. În România poate fi întâlnită în fâneţe şi păşuni montane, unde creşte în pâlcuri, mai ales in jurul stânelor. Este toxică, deoarece conţine alcaloidul numit veratrină. Extractul din rizomi are întrebuinţări insecticide.


 

Cunoscută şi ca Veratrum lobelianum, Veratrum album creşte în Europa, în părţile vestice ale Asiei (Siberia, Turcia, Caucaz).
Este o specie perenă, care are în pământ un rizom tuberculiform. Tulpina aeriană ajunge până la 1,5-2 m înălţime, şi este foliată. Frunzele sunt mari, sesile, ovate. Florile alb-gălbui sunt grupate într-o inflorescenţă mare. Sunt hermafrodite, cele de sus fiind unisexuate, mascule. Fructul este o capsulă.
În 2014, s-a afirmat că Alexandru cel Mare ar fi putut fi otrăvit de un vin făcut din Veratrum album.

________________________________________


Veratrum Lobel aparține familiei crin, și este o plantă erbacee perenă, care poate ajunge la o înălțime de doi metri. Are o tulpină puternică, frunze mari și flori mici verzi. Întreaga plantă este otrăvitoare.
Spânzul Lobel este foarte asemănător cu spânzul alb, din Carpați şi Ucraina de Vest. _______________________________________


Salcâmul galben (laburnum anagyroides) – se mai cunoaşte şi sub denumirea de bobitei, drob, grozamă, lemnul bobului.
Este o plantă lemnoasă sub formă de arbore scund, sau tufă cu frunze trifoliate, având toate foliolele egale şi fin păroase pe partea inferioară. Florile de culoare galbenă-aurie sunt unite în inflorescenţe sub formă de ciorchini care atârnă. Fructul este o păstaie şi conţine seminţele mici de culoare neagră cu suprafaţa netedă şi lucioasă.
Se cultivă ca plantă ornamentală prin grădini şi parcuri, dar se poate întalni şi în flora spontană mai ales în Oltenia.
Salcâmul galben este otrăvitor, întrucât conţine alcaloidul Cytisine, prezent pe toată suprafaţa plantei. Înghiţirea seminţelor sale este mortală.

 _____________________________________


Dediţelul (pulsatilla)  – este o plantă toxică ce se întâlneşte în zonele montane.
Dediţeii mai au şi denumirea de sisinei, floarea  Paştelui, floarea ursului sau floarea vântului. Sunt plante perene, ierboase, care înfloresc primăvara devreme. În flora spontană a Românei se întâlnesc trei specii de dediţei:
  - Pulsatilla montana (Anemone pulsatilla),
  
 - Pulsatilla vulgaris (Pulsatilla pratensis)   
 
- Pulsatilla alba (Pulsatilla alpina ssp. alba).

  
Dediţeii (Pulsatilla sp.) sunt anemone care aparţin familiei Rannuculaceae.
Dediţeii sunt plante toxice, îndeosebi în stare proaspătă, dar mai ales specia Pulsatilla vulgaris, nefiind considerată a fi oficinală pentru fitofarmacia casei, dar care se utilizează foarte frecvent în homeopatie, sub formă de diluţii.
  Speciile oficinale (Pulsatilla montana, Pulsatilla alba) sub formă uscată, deşi sunt mai puţin periculoase, nu sunt lipsite de toxicitate. Prin faptul că dediţeii conţin protoanemonină (aglicon al anemoninei) - substanţă citotoxică acumulabilă în organism - atât supradozajul cât şi administrarea mai îndelungată, chiar dacă este cumpătată, poate aduce fenomene toxice organismului.
  Din 2007, Pulsatilla montana este declarată specie ocrotită pe întreg teritoriul României.


______________________________________


Mătrăguna (Atropa belladonna) este o specie de plante erbacee perene prin rizom, care face parte din genul Atropa, familia Solanaceae, alături de Mandragora officinarum. Mai este denumită și beladonă, cireşele morţii, murea diavolului, doamna-codrului sau doamnă-mare, cireașa-lupului, iarba codrului, țilidonie sau planta vrăjitoarelor.
Substanțele active sunt reprezentate de alcaloizi, în special hiosciamină, atropină, scopolamină, beladonină.

O serie de mituri îi conferă puteri magice mătrăgunei - una dintre cele mai cunoscute plante din tradiţia populară a românilor. Mătrăguna - numită şi împărăteasa buruienilor - a fost folosită din timpuri arhaice în vrăji şi descâmtece de dragoste, iar ritualul prin care era culeasă, este ciudat. Potrivit obiceiului, fetele dansau goale în locul în care se găsea planta, îmbrăţişându-se şi sărutându-se.

Este o plantă otrăvitoare, cu frunze ovale, flori violete şi purpurii. Înfloreşte în toiul verii, şi are fructe negre şi lucioase.
Fructele ei pot fi confundate uşor cu cireşele negre sau cu coacăzele negre. Două sau trei bace înghiţite sunt suficiente pentru a provoca moartea.
Atât fructele, cât şi frunzele, sunt extrem de toxice. Se cunosc cazuri în care, după ce au mâncat doar două fructe, copiii au murit.
Este una dintre cele mai toxice plante din Emisfera Vestică. Consumarea fructelor duce la delir, halucinaţii, pupile dilatate, sensibilitate la lumină, tahicardie, dureri de cap, erupţii ale pielii şi convulsii.
Dacă nu se primeşte la timp antidotul, cei care mănâncă aceste fructe, vor muri din cauza problemelor de respiraţie şi a ritmului alert al inimii.

____________________________________Oţetarul roşu (rhus typhina) – este originar de pe continentul nord-american, de unde a fost adus în Europa în secolul al XVII-lea, drept plantă ornamentală destinată să înfrumusețeze parcurile și grădinile, în special toamna, când foliajul său capătă nuanțe intense de roșu și orange.
Este cea mai răspândită specie de oțetar de la noi din țară. Este ușor de întâlnit prin majoritatea marilor parcuri din orașe, unde, de obicei, este tuns în așa fel încât seamănă cu un mic palmier.
Oţetarul este un arbust de dimensiuni medii (5-6m), cu frunze panete, compuse din până la 31 de foliole nu mai mari de 10 cm, cu marginile zimțate. Tulpina și pețiolul frunzelor sunt acoperite cu perișori ruginii ce îi conferă un aspect catifelat, care, alături de încrengătura bogată a ramurilor, dau impresia coarnelor de cerb, drept pentru care a și fost astfel numit în țările anglosaxone - staghorn sumac - adică oțetar coarne-de-cerb.
Acest tip de sumac adus de peste ocean, a avut întrebuințări alimentare în tradiția triburilor native americane. Din fructele sale se făcea o băutură tradițională, astăzi numită limonadă indiană, căreia îi se mai zice și sumac ade sau sumacadă, rhus juice sau suc de oțetar. Acest suc se obține din înmuierea în apă rece a fructelor, care apoi sunt zdrobite, iar lichidul trecut prin tifon și îndulcit.
Tot nativii americani foloseau frunzele și fructele de oțetar pentru aromatizarea tutunului, o altă plantă cunoscută astăzi în toată lumea, dar care provine tot de pe continentul nord-american.
Oţetarul roşu e capabil să stimuleze secreţia unui ulei vegetal (urusiol), care, în contact cu tegumentul poate determina apariţia unei reacţii alergice cutanate.
De asemenea, oţetarul sălbatic e responsabil de apariţia dermatitei de contact - erupţie tegumentară de natură alergică, ce apare la contactul cu această plantă. Erupţia caracteristică este sub formă de linii roşii, viu colorate, însoţite de vezicule sau urticarii. Acest tip de dermatită, numit şi dermatita plantelor, este una dintre problemele alergice întâlnite cel mai des.

_____________________________________


Măselăriţa (Hyoscyamus niger) – numită şi bruscalan, iarba neagră, lacrimile Elenei, oag, holman, pojarniţă. Uneori este numita şi nebunăriţă.
De regulă, creşte în locuri umede şi poate trece neobservată. Poate ajunge chiar şi la jumătate de metru. Are flori galbene, cu mijloc roşiatic.
Are un miros greu, puturos, şi creşte prin locuri cultivate şi necultivate, pe lângă drumuri, case, dărâmături, garduri, prin câmpuri şi grâne.
Măselăriţa este o plantă foarte toxică.
Principiile active ale măselariţei sunt hiosciamina şi hioscina.
Acţiunea hiosciaminei este narcotică şi toxică, întocmai ca a mătrăgunei (beladona), iar hioscina, căreia chimiştii îi mai zic şi scopolamină, acţionează ca midriatic (dilatează pupilele, ca atropina) şi ca hipnotic.
Otrăvirea cu măsălariţă are ca semne: excitaţie mare, puls plin, faţă roşie, ameţeli, lipsă de putere în muşchi, pupilele dilatate, vederea dublă, greaţă, vărsături, tâmpeală.
Este o plantă halucinogenă, folosită înainte vreme de vrăjitoare pentru a prepara licori ce generau halucinaţii. De asemenea, Shakespeare ne povesteşte că regele Danemarcei a fost omorât cu sevă de măselariţă turnată în ureche în timp ce dormea.

_______________________________________


Continuare CLIC AICI